ΧΑΛΚΙΔΑ- Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Εύβοιας. Η Χαλκίδα ανήκει στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται και στις δύο πλευρές του στενού Ευρίπου, δηλαδή εν μέρει στην ηπειρωτική χώρα και εν μέρει στο νησί της Εύβοιας.

Το όνομα της πόλης προέρχεται από τα πολυάριθμα κοιτάσματα χαλκού στην περιοχή.

Από το 411 π.Χ., η Χαλκίδα συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με γέφυρα, ενώ το 1992 ολοκληρώθηκε μια κρεμαστή γέφυρα πολλαπλών λωρίδων πάνω από τη διώρυγα του Ευρίπου, συμβάλλοντας σε σημαντική βελτίωση της κυκλοφορίας. 

 

Ο Εύριπος είναι το στενότερο στενό στον κόσμο και έχει πλάτος μόλις 40 μέτρα στο στενότερο σημείο του. Χωρίζει το νησί της Εύβοιας από την ηπειρωτική Ελλάδα και χωρίζει την πρωτεύουσα της Εύβοιας, τη Χαλκίδα, στα δύο.

Ένα χαρακτηριστικό αυτού του στενού είναι τα ασυνήθιστα παλιρροϊκά ρεύματα. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των κανονικών ρευμάτων, τα οποία αλλάζουν τακτικά κατεύθυνση τέσσερις φορές την ημέρα, και των ακανόνιστων ρευμάτων, τα οποία αλλάζουν κατεύθυνση έως και δώδεκα φορές την ημέρα, όταν η σελήνη έχει αυξητική τάση.

 

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια ζωντανή ροή για το φαινόμενο του Ευρίπου.

 

Η ονομασία του Ευρίπου ανάγεται σε ένα μυθολογικό περιστατικό:

Ο Εύριπος, ένας αρχαίος εξερευνητής που έζησε στη Χαλκίδα, θέλησε να φτάσει στην άκρη του μυστηρίου της αλλαγής των κατευθύνσεων των ρευμάτων και πνίγηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις προσπάθειές του να κολυμπήσει το κανάλι στο στενότερο και ταυτόχρονα πιο επικίνδυνο σημείο του.

Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Αριστοτέλης έπεσε στο ρεύμα από απόγνωση επειδή δεν μπορούσε να λύσει το αίνιγμα.

Στο έργο του "Meterologica", είχε προσπαθήσει και αυτός μάταια να διευκρινίσει το παράξενο παλιρροϊκό φαινόμενο. 

Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τους επισκέπτες, αυτό το φαινόμενο είναι πάντα ενδιαφέρον και συναρπαστικό, είτε μπορεί να εξηγηθεί είτε όχι.

 

Και εδώ τρία βίντεο για τη Χαλκίδα στο Youtube:

 

Χαλκίδα από αέρος

Παλίρροια

Αρχαία Χαλκίδα

 

Η Χαλκίδα/Χαλκίς ήταν πιθανώς αρχικά ένας οικισμός φοινικικών ψαράδων. Το εμπόριο άνθισε εδώ από νωρίς και η χερσόνησος της Χαλκιδικής, η οποία πήρε το όνομά της από τη Χαλκίδα, αποικίστηκε. Αλλά οι προσπάθειες αποικισμού έφτασαν επίσης μέχρι την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. 

Τον 7ο αιώνα π.Χ., η Χαλκίδα διεξήγαγε τον παρατεταμένο και τελικά νικηφόρο Λελάντιο Πόλεμο εναντίον της γειτονικής Ερέτριας για την κυριαρχία στην Εύβοια. 

Ως φρούριο και εμπορική πόλη, η Χαλκίδα παρέμεινε σημαντική κατά την αρχαιότητα και καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εδώ καθόταν ο πασάς της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. 

 

Μέρη ενδιαφέροντος:

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής 

Το Τζαμί Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ Ζαδέ με μια οθωμανική κρήνη για τελετουργικό πλύσιμο

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο (Καμάρες) σύνδεσμος βίντεο

Το "Κόκκινο Σπίτι" σε νεοκλασικό στυλ

Το Φρούριο Καράμπαμπα στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης

Σύνδεσμος βίντεο Καράμπαμπα

 

Πηγαίος σύνδεσμος Wikipedia:

Χαλκίδα

Πορθμός_του_Ευρίπου