ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ

Η λουτρόπολη Λουτρά Αιδηψού βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ελληνικού νησιού της Εύβοιας στον Ευβοϊκό κόλπο.

Ο δήμος Λουτρών Αιδηψού περιλαμβάνει την παραπάνω κωμόπολη της Αιδηψού, καθώς και αρκετά γύρω χωριά, και αποτελεί τμήμα του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

 

 

 

Τα Λουτρά Αιδηψού είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο επισκέψιμα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας. Ο τόπος είναι γνωστός για τις ιαματικές πηγές του από τον 5ο αιώνα π.Χ. περίπου.

Στην αρχική σελίδα της Αιδηψού μπορείτε να διαβάσετε ότι το ιαματικό λουτρό αναφέρθηκε ήδη στα Meteorologika του Αριστοτέλη, στα Naturalis Historiae του Πλίνιου και στα Geografika του Στράβωνα. Για πολλούς Ρωμαίους αυτοκράτορες και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, όπως Ρωμαίους στρατηγούς, τα Λουτρά Αιδηψού ήταν δημοφιλής πόλος έλξης για τη θεραπεία μεγάλων και μικρών παθήσεων στα ζεστά και θεραπευτικά νερά. Ο Στράβων στις καταγραφές του ανέφερε συγκεκριμένα τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Σύλλα, από τον οποίο πήρε το όνομα "Σπήλαιο του Σύλλα" και ο οποίος επισκέφθηκε το λουτρό για υδροθεραπεία και γοητεύτηκε όχι μόνο από την ομορφιά του τόπου και του περιβάλλοντος, αλλά και από τα περίφημα συμπόσια που συνόδευαν την εμπειρία του λουτροθεραπευτηρίου και όπου οι λουόμενοι μπορούσαν να απολαύσουν όχι μόνο φαγητό και ποτό εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και πνευματικές συζητήσεις που μερικές φορές διαρκούσαν όλη τη νύχτα.  

 

Το σπήλαιο της Σύλλας

 

Αλλά όπως συνέβαινε συχνά στην ιστορία του ρωμαϊκού τρόπου ζωής, τα υδροθεραπευτήρια στα Λουτρά Αιδηψού χρησιμοποιούνταν όλο και περισσότερο για ακόλαστα όργια, με αποτέλεσμα η χρήση των υδροθεραπευτηρίων όπως τα Λουτρά Αιδηψού να διώκεται και να εξοστρακίζεται κατά καιρούς ανελέητα με την έλευση του χριστιανισμού.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι χριστιανοί αναγνώρισαν επίσης τα θεραπευτικά οφέλη της υδροθεραπείας και ιδρύθηκαν μοναστήρια σε όλη τη χώρα κοντά στα κέντρα, πιστεύοντας ότι τα νερά των ιαματικών πηγών "ξεπλένουν τις αμαρτίες". 

 

Στη συνέχεια, στα τέλη του 19ου αιώνα, με πρωτοβουλία της τότε βασίλισσας Όλγας, πρώην Μεγάλης Δούκισσας Όλγας Κονσταντίνοβνα Ρομάνοβα, από το 1867 σύζυγος του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α', άρχισε η κατασκευή του λουτροθεραπευτηρίου Λουτρά Αιδηψού.

Η βασίλισσα Όλγα είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο χωριό Λουτρά Αιδηψού, όπου είχε ιδρύσει και ορφανοτροφείο. Το 1907 έμεινε επίσης για κάποιο χρονικό διάστημα στο ξενοδοχείο Thermae Sylla, το οποίο χτίστηκε το 1896 από τον Ερρίκο Τομπάζη.  

Με τις αρχές του 20ού αιώνα, το ένα ξενοδοχείο χτιζόταν μετά το άλλο.

Τα λουτρά έγιναν το σημαντικότερο εθνικό τουριστικό κέντρο εκείνης της εποχής με πολλά ιδιωτικά κέντρα λουτροθεραπείας, πολυτελή εστιατόρια και ταβέρνες με ζωντανή μουσική και διάσημα συγκροτήματα ορχήστρας. 

Διάσημοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι πέρασαν στιγμές χαλάρωσης, σωματικής και ψυχικής, στα Λουτρά Αιδηψού και έκαναν το λουτρό διάσημο πέρα από τα σύνορά του. 

Με την εισδοχή προσφύγων από τη Μικρά Ασία στις αρχές της δεκαετίας του 1920, νέες οικονομικές ώσεις ωφέλησαν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης.

Η αλιεία, η γεωργία και το εμπόριο εξασφάλιζαν μια σταθερή οικονομία. 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά ως καταλύματα και στρατιωτικά νοσοκομεία. 

 

Μετά τον πόλεμο, το λουτρό προσέλκυσε γρήγορα και πάλι χιλιάδες επισκέπτες.

Από την Ευρώπη, την Κύπρο, την Αμερική και την Αίγυπτο, οι επισκέπτες, κυρίως από την πολιτική και καλλιτεχνική σκηνή, καθώς και από το ανώτερο περιβάλλον, απόλαυσαν τα χαλαρωτικά και χαλαρωτικά υδροθεραπευτικά κέντρα των Λουτρών Αιδηψού.

Διάσημα ονόματα όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Τσόρτσιλ, ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ομάρ Σαρίφ και ο Τσάρλι Τσάπλιν, εξακολουθούν να συνδέονται με τα Λουτρά Αιδηψού μέχρι σήμερα.

 

Με την πάροδο του χρόνου, ο τόπος αυτός, όπως και τόσοι άλλοι, έχει υποφέρει από την ανέγερση νέων μοντέρνων κτιρίων που χτίστηκαν με γρήγορους ρυθμούς.

Παρ' όλα αυτά, η Αιδηψός εξακολουθεί να προσφέρει πολλά παλιά και με αγάπη ανακαινισμένα κτίρια, έναν όμορφο παραλιακό πεζόδρομο, πολυάριθμα τυπικά εστιατόρια και ταβέρνες, ουζερί και καφενεία (Καφενείο).

 

 Κείμενα και πληροφορίες από τη Wikipedia