ΚΑΤΑΡΡΆΚΤΕΣ ΔΡΥΜΩΝΑΣ Κ. ΧΗΡΟν ΟΡΟΣ

Ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Εύβοιας είναι ο Δρυμώνας με τον καταρράκτη του. (Δήμος Ελίμνης, βόρεια Εύβοια, περίπου 34 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού). 

Η περιοχή αποτελείται από πυκνοφυτεμένο και εξαιρετικά ποικιλόμορφο δάσος, στο οποίο πλατάνια, πεύκα, έλατα, μαύρα πεύκα, βελανιδιές, οξιές, καστανιές, καθώς και μια ποικιλία από θάμνους και είδη φτέρης, πλαισιώνουν τα άγρια ρομαντικά φαράγγια του ποταμού Σίπια.

Ένα ιδιαίτερο είδος βελανιδιάς είναι η Quercus trojana subsp. Euboica, η οποία συναντάται μόνο στα βορειοδυτικά της Εύβοιας.

Το όνομα της περιοχής και του κοντινού ομώνυμου χωριού, Δρυμώνας, προέρχεται είτε από τον μεγάλο αριθμό των βελανιδιών (Δρυς-δρυς), είτε ενδεχομένως και από το "σκληρό" κρύο που επικρατεί στην περιοχή το χειμώνα.

Η περιοχή γύρω από τον καταρράκτη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων, εποπτεύεται από το Δασαρχείο Λίμνης. Από το χώρο στάθμευσης πάνω από τον καταρράκτη, μπορείτε να φτάσετε στο σημείο εκκίνησης του μικρού μονοπατιού πεζοπορίας, όπου υπάρχει επίσης μια μικρή στάση ανάπαυσης του δασαρχείου, όπου μπορείτε να αναζωογονηθείτε καθισμένοι στη σκιά των μεγάλων δέντρων.

Σε ένα μικροσκοπικό μουσείο φυσικής ιστορίας στο κτίριο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα φυτά και τα απολιθώματα της περιοχής. 

 

Ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στην κορυφή του βουνού "Ξηρόν Όρος", σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων, όπου, σύμφωνα με το δασαρχείο, βρίσκεται ένα από τα μικρότερα, παλαιά ηφαίστεια της Εύβοιας, το οποίο δεν θεωρείται ακόμη σβησμένο. Παρά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, η περιοχή αυτή εξακολουθεί να είναι όμορφη και συναρπαστική. Ξηρόν Όρος βίντεο

 

Καταρράκτες Δρυμώνας 

 

Ξεκινώντας από το χώρο ανάπαυσης του γραφείου του φρουρίου, ξεκινάει η κατάβαση σε μονοπάτια προσαρμοσμένα στο περιβάλλον μέχρι τον καταρράκτη.

Ορισμένα από τα μονοπάτια είναι χωμάτινα, καλυμμένα με φύλλα και βελόνες, ενώ άλλα είναι στρωμένα με φυσικές πέτρινες πλάκες και πλαισιώνονται στις πλευρές τους από ξύλινους κορμούς και είναι εξοπλισμένα με κάγκελα από γερά σχοινιά. Ανάλογα με την ταχύτητα βαδίσματος, το μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη στον καταρράκτη σε 5-10 λεπτά.

Η μία ή η άλλη μικρή γέφυρα από ξύλινες σανίδες δένει επίσης αρμονικά με την περιοχή του δάσους.

Το μονοπάτι πεζοπορίας είναι διαμορφωμένο σαν μονοπάτι της φύσης με ενημερωτικές πινακίδες για τα δέντρα, τους θάμνους και τις φτέρες.

Ένα απίστευτο φως, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή, που επισκιάζεται από το πολλαπλό πράσινο και διακόπτεται από τις ακτίνες του ηλιακού φωτός, μας οδηγεί μέσα σε ένα συντριπτικό δάσος και βραχώδες τοπίο, που μοιάζει σχεδόν μυστικιστικό, αλλά σε κάθε περίπτωση άγρια ρομαντικό. 

Ο συνοδευτικός ήχος του νερού της Σίπιας που γουργουρίζει, αφρίζει ή αναβλύζει (η ποσότητα του νερού εξαρτάται, φυσικά, από το ύψος των βροχοπτώσεων και τις εποχές) συνοδεύει τον επισκέπτη σε όλη τη διαδρομή προς την κοιλάδα και κάνει τους περισσότερους να σταματούν έκπληκτοι και ονειροπόλοι μπροστά στον καταρράκτη, ο οποίος χύνεται από ύψος 15 μέτρων σε μια πρασινο-τιρκουάζ λίμνη.

 

Το φαράγγι είναι μια μοναδική εμπειρία όχι μόνο για τους λάτρεις της φύσης, αλλά και για τους φωτογράφους που θέλουν να εκμεταλλευτούν το πλήθος των φυσικών αντικειμένων και την ιδιαιτερότητα των συνθηκών φωτισμού εδώ.

Είναι πράγματι ένα μυστικιστικό μέρος!