ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ - ΥΓΡΟΒΙΌΤΟΠΟΣ ΣΤΗ ΒΌΡΕΙΑ ΕΎΒΟΙΑ

Το παραθαλάσσιο χωριό Κανατάδικα βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια κοντά στην Ιστιαία. Τα Κανατάδικα είναι περισσότερο γνωστά για τον οικολογικά σημαντικό υγροβιότοπό τους. Η περιοχή αποτελείται από δύο ρηχές λιμνοθάλασσες, μια μεγαλύτερη που ονομάζεται "Μεγάλο Λιβάρι", μια μικρότερη που ονομάζεται "Μικρό Λιβάρι".  Οι λιμνοθάλασσες βρίσκονται σε μία από τις τρεις κύριες διαδρομές των μεταναστευτικών πουλιών που διασχίζουν την Ελλάδα. Αυτό τα καθιστά σημαντικό τόπο ανάπαυσης και αναπαραγωγής για τα πουλιά. Συνολικά 168 είδη πουλιών έχουν καταμετρηθεί εδώ από ορνιθολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ορισμένα από αυτά ενδημικά και σχεδόν όλα μεταναστευτικά.  Τα είδη που κατοικούν στις λιμνοθάλασσες περιλαμβάνουν πάπιες, βουβαλοκέφαλους, φοινικόπτερα, τσαλαπετεινούς, ακόμη και ροζ φλαμίνγκο έχουν παρατηρηθεί εδώ. Το οικοσύστημα φιλοξενεί επίσης πάνω από 21 είδη θηλαστικών, όπως βίδρες, διάφορα μικρά θηλαστικά και, στην κοντινή παράκτια περιοχή, μεσογειακές φώκιες. Με λίγη τύχη, στην περιοχή των λιμνοθαλασσών μπορούν επίσης να παρατηρηθούν θαλάσσιες χελώνες και χελώνες ξηράς. Η επιφάνεια του νερού και οι σχηματισμοί του πυθμένα των λιμνοθαλασσών είναι κατάφυτοι από καλάμια, καλάμια και νούφαρα, ενώ ανάλογα με την εποχή μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλά ανθοφόρα φυτά.

Το Μικρό και το Μεγάλο Λιβάδι, καθώς και το δέλτα του ποταμού Ξηριά και το υδροδάσος του Αγίου Νικολάου τελούν υπό ειδική οικολογική προστασία. Αποτελούν μέρος του δικτύου προστατευόμενων περιοχών "Natura 2000" σε επίπεδο ΕΕ.

Οι λάτρεις της φύσης και οι πεζοπόροι, ωστόσο, εκτιμούν επίσης στα Κανατάδικα τις ψαροταβέρνες με τα φρέσκα τοπικά θαλασσινά κατά μήκος της παραλίας και αν θέλετε να κολυμπήσετε, απολαύστε την παραλία μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, η οποία αποτελείται από άμμο και βότσαλα.