ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Εύβοια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά νησιά λόγω του εξαιρετικά διαφορετικού τοπίου της. Εδώ μπορείτε να βρείτε κοιλάδες, βουνά και φαράγγια, πολυάριθμες όμορφες παραλίες και μια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, καθώς και πρωτότυπες παραδόσεις και πολιτισμό, μακριά από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα.

 

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη, με έκταση 3.660 χλμ. Πρωτεύουσα είναι η Χαλκίδα (πρώην Χαλκίδα). Το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με δύο γέφυρες- η μία από αυτές διασχίζει τον Εύριπο, το στενότερο στενό στον κόσμο με μήκος μόλις 40 μέτρα.

Η Εύβοια είναι ένα επίμηκες νησί, μήκους περίπου 175 χιλιομέτρων. Έχει πλάτος μόλις 6 χιλιόμετρα στο στενότερο σημείο του στη Βόρεια Εύβοια και 45 χιλιόμετρα στο ευρύτερο σημείο του.

Το νησί ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Στερεά Ελλάδα). Το νησί της Σκύρου, για παράδειγμα, ανήκει επίσης στην περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας.

Όπως τα περισσότερα ελληνικά νησιά, η Εύβοια ήταν παλαιότερα γνωστή με άλλα ονόματα, όπως Μάκρις/Μάκρης και Δολίχη/Δόλιχος, που αναφέρονται στο σχήμα του νησιού, ή ως Ελλοπία, Αονία και Αμπάντις από τις φυλές που την κατοικούσαν. Η αρχαία και σύγχρονη ονομασία Εὔβοια προέρχεται από το εὖ "καλό" και το βοῦς "βοοειδές". Αυτό δίνει τη σημασία "γη των καλοταϊσμένων βοοειδών".

Κατά τον Μεσαίωνα, οι βυζαντινοί συγγραφείς χρησιμοποιούσαν επίσης τα ονόματα Χαλκίδα και Εύριπος για το νησί (που μεταφέρθηκαν από το όνομα της πρωτεύουσας και του πορθμού αντίστοιχα) εκτός από την Εύβοια. Όταν οι Ενετοί κατέλαβαν την περιοχή τον 13ο αιώνα, ονόμασαν το νησί Negroponte.

Η Εύβοια χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα από τον μακρύ Ευβοϊκό κόλπο. Θεωρείται ότι η Εύβοια αποτελούσε αρχικά τμήμα της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας. Δεδομένου ότι το νησί βρίσκεται κοντά σε ρήγμα, είναι πολύ πιθανό η Εύβοια να διαχωρίστηκε από αυτό από σεισμό.

Το στενό μεταξύ της Εύβοιας και της ηπειρωτικής Ελλάδας ονομάζεται Εύριπος (Πόρθμος Ευρίπου) στη Χαλκίδα, όπου είναι το στενότερο, μόλις 40 μέτρα. Οι ασυνήθιστα ισχυρές παλιρροϊκές μεταβολές στο σημείο αυτό έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από την αρχαιότητα. Το ρεύμα αλλάζει συχνά και πολύ ξαφνικά την κατεύθυνσή του, ενώ η ισχύς του παραμένει η ίδια. Οι ελληνικοί μύθοι αναφέρουν ακόμη ότι ο Αριστοτέλης, ένας Έλληνας πολυμαθής και φυσιοδίφης, έπεσε στα νερά του Ευρίπου από απόγνωση επειδή δεν μπορούσε να λύσει το αίνιγμα των άτυπων παλιρροιών του. Πιθανώς δεν το έκανε, αλλά η απελπισία του γι' αυτό θα μπορούσε να γίνει κατανοητή από πολλούς ερευνητές μετά από αυτόν. Μέχρι σήμερα, το φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί πλήρως.  Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το φαινόμενο Εύριπος εδώ.

Καταρράκτες Δρυμώνας και Ξηρό Όρος

Ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Εύβοιας είναι ο Δρυμώνας με τον καταρράκτη του. (Δήμος Ελίμνης, βόρεια Εύβοια, περίπου 34 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού). Διαβάστε περισσότερα

Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε εδώ είναι από την εποχή πριν από την πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021. Ελπίζουμε ότι αυτό το υπέροχο τοπίο θα είναι σύντομα και πάλι πράσινο! Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Λιχαδονήσια - ένας μικρός νησιωτικός παράδεισος

Μια ανάσα από τη Λιχάδα/Εβιά και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα στην ηπειρωτική χώρα, βρίσκονται τα νησάκια Λιχαδονήσια, τα καταπράσινα νησιά με το απέραντο γαλάζιο που διατηρούν για πάντα το μυστήριο του σχηματισμού τους και των πρώην κατοίκων τους.

Διαβάστε περισσότερα


Κανατάδικα - υγροβιότοπος στη βόρεια Εύβοια

Το παραθαλάσσιο χωριό Κανατάδικα βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια κοντά στην Ιστιαία. Είναι περισσότερο γνωστά για τον οικολογικά υγροβιότοπό τους. Η περιοχή αποτελείται από δύο ρηχές λιμνοθάλασσες, μια μεγαλύτερη, "Μεγάλο Λιβάρι", μια μικρότερη, "Μικρό Λιβάρι". Διαβάστε περισσότερα

Λουτρά Αιδηψού - Το πιο διάσημο SPA στην Ελλάδα

Τα Λουτρά Αιδηψού είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο επισκέψιμα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας. Είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της από τον 5ο αιώνα π.Χ. περίπου. Διαβάστε περισσότερα


Χαλκίδα-πρωτεύουσα του νησιού της Εύβοιας

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Εύβοιας. Η Χαλκίδα ανήκει στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται και στις δύο πλευρές του στενού Ευρίπου, δηλαδή εν μέρει στην ηπειρωτική χώρα και εν μέρει στο νησί της Εύβοιας. Διαβάστε περισσότερα

Άλλα αξιοθέατα στην Βόρεια Εύβοια