ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΔΉΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΎ

Λαογραφικό Μουσείο Ιστιαίας 

Στο μικρό Λαογραφικό Μουσείο θα βρείτε, πέρα από τα αντικείμενα της καθημερινότητας, φορεσιές γυναικείες και ανδρικές από την Ιστιαία (ή Ξηροχώρι όπως ελέγετο) που ήταν αστικού τύπου, εθνικές ενδυμασίες από τα γύρω χωριά, εσώρουχα εποχής, αντικείμενα αστικής χρήσης, και ιατρικά εργαλεία άλλων εποχών, έγγραφα και δικαστικές αποφάσεις, την οικονομική αλληλογραφία του Ιωάννη Οικονόμου, παραχωρητήρια του Ελ. Βενιζέλου στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, άφθονο φωτογραφικό υλικό, χειροτεχνήματα κρατουμένων στην διάρκεια της δικτατορίας και πολλά άλλα.

Περιοχή: Ιστιαία

Τηλέφωνο: (+30)2226052690 & (+30)6976551643 -  Καίτη Μαρνά

Ώρες Κοινού: Για τις ώρες λειτουργίας και τις ώρες ξενάγησης μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα. 

Google Maps

Παναγία Ντινιούς 

Η Παναγία Ντινιούς είναι μικρό εκκλησάκι στη Βόρειο Εύβοια, κοντά στην Ιστιαία, όπου υπάρχει θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Για το όνομα υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές:

Η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της εικόνας , όπου σύμφωνα με την παράδοση Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης την περίοδο της Τουρκοκρατίας , πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιο κυνηγημένο Έλληνα που κρύφτηκε καταφεύγοντας πίσω από την εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε.

Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη του σημείου της βολής του πυροβόλου όπλου του Τούρκου στο πρόσωπο της Παναγίας και ειδικότερα στο Μέτωπο. .


Η «επιστροφή» της σφαίρας , έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» (δηλαδή Παναγία της επιστροφής).

 

Η δεύτερη εκδοχή, εξίσου σημαντική, που όμως δεν φαίνεται να επικράτησε, αποδίδει με κάποια φωνητική παρήχηση ή παράφραση αλλοιωμένη την τοπική ιδιομορφία του χώρου, επειδή λίγα μέτρα από τη εκκλησία υπάρχει ένα ρέμα με νερά από τοπικές πηγές που λέγεται , μέχρι σήμερα, δινιόρεμα. Έτσι, η Παναγία Ντινιούς, ορισμένοι μάλιστα την αποκαλούν, ακόμα και σήμερα Παναγία Δινιούς, οφείλει την προσωνυμία της από τη θέση της κοντά στο δινιόρεμα. Google Maps

Μουσείο "Πύργος του Δροσίνη"

Στις Γούβες βρίσκετε ο γνωστός πύργος των Γουβών, που αργότερα έγινε ιδιοκτησία του ποιητή Δροσίνη, το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τις εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που το ονομαζόταν Αχμέτ, μάλιστα λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισετην ελευθερία του.


Η ιστορία αναφέρει ότι όσοι εργάσθηκαν έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ αλλά και πολύ σκληρός.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρω από τον πύργο που λέει ότι κάποτε ο Ιμπραήμ Αγάς μετά από πολλά βασανιστήρια, έσφαξε με μαχαίρι κάποιον Άραβα υπηρέτη του. Μάλιστα το αίμα του Άραβα υπηρέτη για πολλά χρόνια έμεινε ανεξίτηλο στους τοίχους του δωματίου που έγινε το φονικό. Μετά λοιπόν από το Αγά ο πύργος πέρασε στα χέρια του παππού του ποιητή Δροσίνη το 1831 όπου εκεί μεγάλωσε και ο ποιητής Γ. Δροσίνης . Σήμερα ο πύργος ανήκει στο δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο με μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.

 

Google Maps

Ο κάστρο των Ωρεών

Σε λόφο πάνω από τους Ωρεούς, στη βόρεια Εύβοια, βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου των Ωρεών. Σύμφωνα με τον μύθο, ο λόφος είναι τεχνητός, όπου χιλιάδες άνθρωποι για χρόνια κουβαλούσαν χώμα. Είχαν αφήσει δύο υπόγειες μυστικές εισόδους για το κάστρο, αδύνατο να τις βρει ο εχθρός. Μέχρι και οι ίδιοι, αν ήταν βράδυ δεν τις μπορούσαν να τις βρουν.

 


Σύμφωνα με ανασκαφές που έχουν λάβει χώρα στο λόφο, εδώ βρισκόταν η μία από τις δύο ακροπόλεις που υπήρχαν στους Ωρεούς τον 4ο αιώνα π.Χ. Τότε ήταν και τα χρόνια της ευημερίας για την πόλη, όπου και ήταν το πνευματικό κέντρο της βόρειας Εύβοιας, και ένα από τα πιο γνωστά κέντρα της αρχαίας Ελλάδας. Το κάστρο ανεγέρθηκε εκ νέου επί ενετοκρατίας. Μεγάλη φήμη απέκτησε μετά το 1275, όταν το κατέλαβε ο καρυστινός ιππότης Λικάριο και το χρησιμοποιούσε ως ορμητήριό του κατά των Φράγκων.

Σήμερα ο επισκέπτης δεν έχει πολλά να δει μιας και είναι εντελώς παραμελημένο και αφημένο στην τύχη του. Σώζονται τμηματικά κομμάτια οχύρωσης μέγιστου ύψους 2,5 μέτρων. Πέρα από αυτό, ο λόφος προσφέρει μοναδική θέα στη πόλη των Ωρεών.

 

Google Maps

Ο Ταύρος των Ωρεών

Επίσης μπορείτε να δείτε το υπέροχο, ογκώδες γλυπτό σε ένα γυάλινο κύβο πίσω από την εκκλησία του Λυτρωτή κοντά στο λιμάνι του Orees. Βρέθηκε θαμμένο στην παραλία της πόλης τον Αύγουστο του 1965. Χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο και έχει μήκος 3,2 μέτρα. Το βάρος του ανάγλυφου από θασίτικο μάρμαρο ξεπερνά τους έξι τόνους. 

Κοινότητα Λιχάδας και Αγίου Γεωργίου Λιχάδας

Η Λιχάδα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της

στο τέλος της Εύβοιας, στο όρος Λίχας, με θέα τον Ευβοϊκό κόλπο. 

Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην αυλή της εκκλησίας υπάρχουν δύο κυπαρίσσια που λέγεται ότι χρονολογούνται από το 1900. Σύμφωνα με την παράδοση, πριν από περίπου 100 χρόνια συνέβη το εξής φαινόμενο: το ένα από τα δύο κυπαρίσσια απειλούσε να πέσει και να αποτελέσει κίνδυνο για την εκκλησία και τους επισκέπτες. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο αποφάσισε τότε να το κόψει. Την επόμενη μέρα, προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο κυπαρίσσι είχε τυλιχτεί γύρω από ένα


κλαδί του μικρότερου κυπαρισσιού, εμποδίζοντάς το να πέσει. Το μικρότερο κυπαρίσσι δεν κόπηκε και τα δύο δέντρα στέκονται ακόμη και σήμερα αγκαλιασμένα στον περίβολο της εκκλησίας. 

 

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να περπατήσετε από το χωριό σε χωματόδρομους προς έναν ερειπωμένο πύργο και τα ερείπια του παλιού χωριού ή να ανεβείτε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 674 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από αυτό το παρεκκλήσι υπάρχει μια υπέροχη πανοραμική θέα από τη δυτική ακτή προς την ανατολική ακτή.

 

Το Παλιοχώρι. 

Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τον πληθυσμό μέχρι το 1970 και σήμερα σώζονται μόνο ερείπια των παλαιών σπιτιών. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκαν τα δύο χωριά της Λιχάδας και το ψαροχώρι του Αγίου Γεωργίου.

 

Λίγο έξω από το χωριό Λιχάδα υπάρχει επίσης το

τα ερείπια ενός βενετσιάνικου πύργου. 

 

Google Maps

Ο Άγιος Γεώργιος είναι το παραθαλάσσιο χωριό και αρχικά ένα ψαροχώρι. Σήμερα, εκτός από τις αμέτρητες ταβέρνες, το χωριό προσφέρει επίσης όμορφες παραλίες και αποτελεί αφετηρία για εκδρομές στα γνωστά νησιά "Λιχαδονήσια".